Loading

12. SEKUNDÁRNÍ KRYCÍ PLETIVA

U druhotně tloustnoucích praská (nestačí se přizpůsobovat růstu), její fce se ujímá druhotné krycí pletivo – korek (felém), který je vytvářen felogénem, který může také tvořit felodermu. Korek je oddělován směrem ven, feloderma dovnitř. Tato tři pletiva (korek, felogén, feloderma) tvoří periderm.

Korkové buňky – bez intercelulár, během diferenciace dochází k olemování vnitřních stěn suberinem – je nepropustný pro plyn a vodu chrání před ztrátou vody, tepelnými výkyvy, infekcemi a okusem živočichy. Tloušťka je různá, od několika vrstev buněk po několik cm. Může se zakládat po celém povrchu, nebo jen v některých partiích – korková žebra. Dospělé buňky korku jsou mrtvé. Buňky felodermy v dospělosti živé, bez suberinu.U dřevin felogén periodicky odumírá, v primární kůře, pericyklu i floému se tvoří periderm nový, vně pletiva díky nepropustnosti odumírají a odlupují se – tvoří borku.

Většina dřevin pod prvním felogénem zakládá další felogény, přičemž všechna pletiva ležící vně odumírají, tloustnutím a vysychhaním se trhají a vytvářejí tzv. borka (rhitidoma) zesiluje ochranou funkci peridermu.

Žádné komentáře:

Okomentovat