Loading

101. POACEAE

- Jednoleté nebo vytrvalé, obvykle trsnaté rostliny.
- Kořeny jsou tenké, ve svazečcích.
- Oddenek je plazivý nebo trsnatý.
- Nevětvená, dutá stébla s výraznými kolénky jsou dole občas rozvětvená.
- Prodlužovací pletivo u stébel se nachází nad kolénky. Toto místo s mladým pletivem je chráněné před vysycháním listovou pochvou. Dává stéblu i potřebnou oporu, čímž ho drží ve vzpřímené poloze. Toto dělivé pletivo umožňuje jednostranným dělením napřimování polehlých stébel. Vznikající trsy stébel jsou různě husté. Záleží na tom, jestli přízemní výběžky prorážejí pochvy přízemních listů (řídké trsy) nebo vyrůstají horním ústím pochvy přízemních listů (husté trsy).
- Střídavé listy mají dlouhé, uzavřené nebo otevřené pochvy, které mají úzce nebo kopinatě čárkovitý tvar. Celokrajná čepel je svinutá štětinovitě nebo žlábkovitě. Tuto vlastnost umožňují řady ohýbacích buněk.
Blanitý jazýček se vytváří na rozhraní pochvy a čepele listu. Někdy se přeměňuje na chlupy. Báze čepele se občas po stranách protahuje ve dvě ouška.
- Květenství je tzv. stažená lata. Tvoří ji jedno- i vícekvěté klásky, které mají vespod obvykle dvě plevy.
- Květy jsou uspořádané ve dvou řadách v úžlabí pluch. V květech stojí proti pluše menší blanitá, obvykle dvojžilná pluška, která je na špičce vykrojená (proto tvoří dva zuby).
- Plenky oddělují pluchu od tyčinek, během kvetení se zvětšují a oddalují tak pluchu od plušky.
Květy jsou většinou oboupohlavné.
Tyčinky jsou v nich nejčastěji po třech. Do středu vrtivých prašníků jsou vetknuté nitky (proto se prašníky lehce otáčejí).
Semeník srůstá ze tří plodolistů, na něm jsou nejčastěji dvě dlouhé blizny. Semeník obsahuje jediné vajíčko, to později dozrává v obilku, která může být opatřená osinou.
Osiny mají různý tvar - jsou krátké i dlouhé, pérovité nebo lysé.
- Buněčné stěny bývají často zpevněné kyselinou křemičitou.
- Do čeledi lipnicovité (Poaceae) je řazeno více ne 400 rodů s 10 tisíci druhy, které jsou od sebe často špatně odlišitelné.
- Je to hospodářsky významná čeleď, nejdůležitější skupinou jsou obiloviny a pícniny.

Zástupci:

Avena sativa - oves setý, rozevřená lata, převislé květy, osinaté, sedativum a roborans vnitřně v nálevu, ovesný škrob se mění na jednoduché cukry snadněji, než u jiných obilovin, ovesné vločky – glukokinin – stabil. hl. cukru v krvi, bohaté na železo, lecitin, vápník Hg, P. dietetikum

Elytrigia repens - pýr plazivý zprohýbané vřeteno, klásky zepředu nasedlé, jilek zboku, sbírá se oddenek – radix graminis - inulin a saponin – mírné diuretikum
Saccharum officinarum - Třtina cukrová 17% sacharozy

Zea Mays - kukuřice setá /májská/ statná tráva, plná stébla, jednodomá, lata + palice
droga - blizny /stigmata maydis/ koenzym Q10 ubichinon

Žádné komentáře:

Okomentovat