Loading

70. BRYOPHYTA - MECHY

Mechorosty jsou primitivní vyšší rostliny, které ještě nemají vytvořená pravá vodivá pletiva.

Jejich těla mají charakter stélky, která je buď rozlišená na rhizoidy, kauloid a fyloidy, nebo je lupenitá (známe i přechody mezi oběma formami).

Mechorosty jsou zelené rostliny nižšího vzrůstu. Ekologicky jsou vázané zejména na stanoviště s vysokou a vyšší vzdušnou vlhkostí, některé jsou vyloženě vodní (např. Platihypidium riparioides) a menší počet druhů osidluje i xerotermní biotopy (např. Polytrichum piliferum).
Patří mezi výtrusné rostliny, a na rozdíl od ostatních vyšších rostlin je v jejich životním cyklu dominantní životní formou haploidní gametofyt.

Gametofyt vyrůstá z haploidního výtrusu (spora) jako tzv. prvoklíček (protonema), který doroste v mechovou rostlinku (gametofor); ta nese pohlavní orgány (gametangia): samčí pelatky (antheridia) a samičí zárodečníky (archaegonia). Oplození vyžaduje vodní prostředí - samčí gamety jsou aktivně pohyblivé polyciliátní spermatozoidy (mnohobičíkaté spermatické buňky).
Z diploidní zygoty se vyvíjí sporofyt, který je v drtivé většině případů závislý na gametofytu, ze kterého vyrůstá a který ho také vyživuje (výjimkou je např. zelený sporofyt mechu druhu Buxbaumia viridis). Jinak převážně nezelený sporofyt je tvořen stětem (seta) a tobolkou (capsula), kde dochází k meiotickému dělení a následně k tvorbě haploidních výtrusů), které slouží k rozšiřování rostlinek na větší vzdálenosti a po čase z nich klíčí nový gametofyt.

Mechorosty jsou schopné i vegetativního rozmnožování. Děje se tak především odlomením různých částí stélky, nebo prostřednictvím mnohobuněčných propagulí, tzv. množilek (gemy).

Význam:
Význam mechorostů tkví hlavně v zadržování vody a tak bránění povodním. Dalšími funkcemi jsou ochrana

čl. Sphagnaceae – rašelíníkovité
Sphagnum – 25 druhů u nás, balneologie – zábaly, lázně

Žádné komentáře:

Okomentovat